Autor Subiect: Drumul care plutește: pod între cer și apa lacurilor  (Citit de 34 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14182
Drumul care plutește: pod între cer și apa lacurilor
« : Sâmbătă, 28 Martie 2026, 11:28 »
Drumul care plutește: pod între cer și apa lacurilor

În călătoria noastră prin Finlanda, am străbătut o parte din fascinanta regiune a lacurilor. Cea mai spectaculoasă porțiune a fost între Punkaharju și Jukola, unde am avut senzația că levităm, suspendați între cer, apă și pământ.

Zeci de punți naturale leagă insulițe acoperite de păduri de mesteceni, iar în jur se întind oglinzi uriașe de apă, în care se topesc, în nuanțe pastelate, albastrul cerului și verdele pădurilor. Am vrut să vă împărtășesc și vouă ceva din bucuria și emoția acelor clipe în care traversam aceste poduri naturale. Asa ca m-am apucat de scris.

Nu știu… poate că eu sunt altfel, construit diferit în felul în care percep lumea. De multe ori mă întreb dacă nu cumva am tendința de a amplifica impresiile de călătorie, ca și cum doar eu aș vedea anumite locuri atât de frumoase, atât de aparte. Poate că, pentru alții, ceea ce mie mi se pare extraordinar este doar ceva obișnuit, previzibil, lipsit de orice farmec.

De câteva ori m-am trezit smuls din efuziunea unui moment de câte o replică sau chiar de o ironie aruncată. Știți cum se stinge un artificiu dintr-un pom de Crăciun? Exact așa mă simțeam și eu după câte un comentariu rostit din plictiseală, din neînțelegere sau, poate, din mirarea că mă poate încânta atât de mult un lucru aparent banal. Tin minte ca asa a fost si la podurile acestea. Mi-am însoțit fiecare traversare cu un fel de extaz și cu o propoziție care mi se părea că surprinde perfect ceea ce simțeam: „apă pe dreapta, apă pe stânga, trecem pe fâșia de pământ dintre lacuri”.

La un moment dat, am auzit în spatele meu o voce care repeta, ca un ecou ușor distorsionat, doar o parte din cuvintele mele: „apă pe dreapta, apă pe stânga”. Apoi, la următorul pod, din nou. Și la încă unul, iarăși. S-a repetat de câteva ori. Era, fără îndoială, o ironie la adresa exuberanței mele.

Am înțeles și am tăcut. Am continuat să trec peste poduri, bucurându-mă doar în mine. Dar nu mai era același lucru. Pentru că unele clipe par să-și găsească adevărata împlinire doar atunci când sunt împărtășite.

Acum ca nu mai e nimeni lângă sa ma ironizeze, va povestesc toate asa cum le-am simțit atunci. Neîntrerupt de ceva.

În Finlanda, acolo unde apa și pădurea se împletesc într-un dans fără sfârșit, există un loc aparte: regiunea cunoscută drept Lakeland Finland. Este un tărâm în care granițele nu sunt trasate de oameni, ci de natură însăși – de ape, de insule și de fâșii înguste de pământ care par că abia îndrăznesc să țină lumea laolaltă.

Era o dimineață care părea desprinsă dintr-un vis nordic. Aerul era curat, aproape tăios, iar lumina avea o claritate pe care nu o mai întâlnisem nicăieri. Drumul șerpuia liniștit prin păduri de mesteceni și pini, fără grabă, fără zgomot, fără să tulbure pacea locului.

Și apoi, aproape fără să-ți dai seama, începe magia. Drumul nu mai este doar drum. Se transformă într-o punte. Într-o trecere între lumi. În stânga – apă. În dreapta – apă. Iar tu, prins între ele, înaintezi pe o fâșie subțire de pământ care pare că plutește.

Aceste „poduri naturale” nu sunt construite în sensul clasic. Nu au arcuri de piatră și nici balustrade. Sunt daruri ale ghețarilor care, cu mii de ani în urmă, au modelat pământul, lăsând în urmă o rețea complicată de lacuri, canale și istmuri fragile. Oamenii nu au făcut decât să le urmeze – să traseze drumuri peste ele, cu respect și discreție.

Pe măsură ce înaintezi, începi să simți altfel timpul. Nu mai contează unde ajungi. Contează doar drumul – acea linie subțire care te poartă printre ape liniștite, reflectând cerul ca o oglindă imperfectă. Uneori lacurile sunt netede, aproape nemișcate. Alteori, vântul le ridică în valuri mici, discrete, ca o respirație.

Copacii cresc chiar la marginea apei, uneori aplecați, ca și cum ar vrea să-și vadă propriul chip reflectat. Din loc în loc, apare câte o căsuță tipic finlandeză, retrasă, tăcută, cu o barcă legată de un ponton simplu. Viața pare redusă la esențial.

Ai strania senzație ca acele drumuri nu sunt trasee fizice, ci experiențe, o formă de trecere intre cer, apa și pământ. În liniștea aceea, fără trafic, fără grabă, fără zgomot, începi să te auzi pe tine. Gândurile devin mai clare. Impresia cu care te întorci acasă este aceea ca ai fost în mijlocul unei lumi care știa cum să fie liniștită.